Miód kolendrowy to jeden z rzadziej spotykanych miodów w Polsce. Wynika to z nielicznej uprawy tej rośliny w Polsce.
Miód ten w smaku jest ostry i wyrazisty dzięki czemu łatwo go odróżnić od innych miodów. W stanie płynnym ma ciekawy bursztynowy kolor. W trakcie krystalizacji, która stosunkowo szybko przebiega – jaśnieje. Nabiera szaro-białawego lub szaro-złocistego koloru.
Cenny miód kolendrowy Miód z kolendry bogaty jest w witaminy A, E, PP, żelazo i mangan oraz cenne olejki eteryczne. Stanowi też źródło przeciwutleniaczy.
Właściwości miodu kolendrowego: - poprawia odporność organizmu - pomaga zwalczyć obrzęki, może być stosowany zewnętrznie na rany, których przyśpieszy gojenie. - obniża ciśnienie krwi i spowalnia tętno (jest to jedno z przeciwwskazań do jego spożywania). - wykazuje działanie żółciopędne przez co wpływa na układ pokarmowy – pobudza trawienie oraz wspiera perystaltykę jelit