Miód Lawendowy - Wiadra 25 kg

Cena 25,50 zł za kg
637,50
Miód lawendowy uznawany jest za jedną z najszlachetniejszych odmian miodów europejskich. Pozyskiwany z kwiatów lawendy wąskolistnej, zawdzięcza jej swój wyjątkowy aromat. Dzięki zawartości olejku lawendowego wykazuje silne właściwości antyseptyczne.

Miód lawendowy powstaje ze zbieranego przez pszczoły nektaru z kwiatów lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia), zwanej także lekarską. Ta ozdobna roślina o fioletowo-niebieskim kwiatostanie i charakterystycznym, słodkim zapachu należy do wyjątkowo miododajnych – w okresie kwitnienia (lipiec–sierpień) z hektara lawendowego pola uzyskać można aż 300 kg miodu. Ciepłolubna lawenda uprawiana jest przede wszystkim na południu Europy – we Francji, Chorwacji, Hiszpanii, Portugalii, Włoszech. Stamtąd najczęściej pochodzą miody lawendowe. W Polsce lawenda popularna jest głównie jako roślina ozdobna i dodatek kosmetyczny. Jej niewielkie uprawy nie stwarzają pszczołom warunków do produkcji czysto lawendowego miodu.

Charakterystyka miodu lawendowego
Miód lawendowy ma wyraźny aromat kwiatów lawendy i intensywny, słodki smak z kwaskową nutą. Jego barwa najczęściej jest jasnożółta, złocista lub herbaciana. Krystalizuje się wolno. Podobnie jak wszystkie miody, lawendowy składa się głównie z cukrów prostych (glukozy i fruktozy). Zawiera niemal wszystkie witaminy z grupy B i nieco minerałów (miedzi, żelaza, manganu, potasu, cynku, selenu). O jego wysokich walorach prozdrowotnych stanowią przede wszystkim flawonoidy (luteolina, apigenina, kemferol, izoramnetyna), enzymy (inwertaza, alfa-amylaza, beta-amylaza), kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy) i olejki eteryczne (głównie – olejek lawendowy).

Właściwości lecznicze
Obecności olejków eterycznych, a także flawonoidów i enzymów miód lawendowy zawdzięcza silne właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne – przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze. Z tego względu można wykorzystywać go w profilaktyce, a także pomocniczo w leczeniu chorób infekcyjnych. Spożywanie miodu lawendowego wskazane jest w stanach zapalnych dróg oddechowych (zwłaszcza górnych), przy infekcjach jelitowych czy zakażeniach dróg moczowych. Zastosowany miejscowo, łagodzi objawy dermatoz, wspomaga gojenie ran, zmniejsza reakcję histaminową w przypadku ukąszeń owadów lub lekkich oparzeń. Dodany do odżywczych masek miód lawendowy rewitalizuje włosy i skórę.

Olejek lawendowy wykazuje działanie spazmolityczne (przeciwskurczowe), rozluźniające, dzięki czemu miód z lawendy ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Stanowi nie tylko dobre źródło energii dla mięśnia sercowego (jako źródło glukozy), ale też obniża ciśnienie krwi, rozszerza naczynia krwionośne, usprawnia krążenie wieńcowe. Tym samym regularne spożywanie miodu lawendowego ogranicza ryzyko miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawału. Właściwości spazmolityczne produktu mogą też być wykorzystywane w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Olejki eteryczne i witaminy z grupy B oddziałują korzystnie na system nerwowy. Miód lawendowy pomocny jest w stanach stresu, przemęczenia, bezsenności, przy napięciowych bólach głowy. Ma właściwości uspokajające i lekko nasenne.

Z oczywistych względów miód lawendowy nie jest w Polsce tak powszechnie dostępny jak lipowy czy akacjowy.
Click to order
Twoje zamówienie:
Total: 

Uwaga! Minimalna partia zamówienia:
  • 1 beczka lub 3 wiadra lub 3 kartony miodu
Wypełnij formularz, aby złożyć zamówienie
Telefon
Dostawa
Forma płatności
Faktura VAT
Klikając przycisk wyrażasz zgodę na politykę prywatności.