Miód Wielokwiatowy Płynny - Słoik 0,215 (0,25kg)

Miód Hurt
Karton 60 szt., cena 5,50 zł za słoik
330,00
Miód wielokwiatowy, znany również jako „miód tysiąca kwiatów" bądź „miód nektarowy wielokwiatowy", to tak naprawdę duża grupa miodów pochodzących z różnych kwiatów, krzewów i drzew, zarówno uprawnych, jak i dziko rosnących, zbieranych z pasiek w różnych lokalizacjach i o różnych porach roku. Dlatego też dwa słoiki miodu wielokwiatowego mogą mieć inny kolor, a nawet odmienne wartości odżywcze i walory smakowe. Tym, co je wszystkie łączy, jest łagodny i bardzo słodki smak, z powodu którego należą do ulubionych przysmaków dzieci.

Zawartość miodu wielokwiatowego

Najliczniejszą grupą związków znajdujących się w miodzie wielokwiatowym są węglowodany (zwłaszcza glukoza i fruktoza). Pod względem składu chemicznego są bardzo różnorodne. W dużej ilości występują także kwasy organiczne, takie jak glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. Szczególnie dużą zawartością cukrów prostych odznacza się miód z kwiatów wiosennych. Natomiast miody z pełni lata oraz jesienne są bogatsze w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Częstą domieszkę miodów wielokwiatowych stanowią niewielkie ilości wosku, pyłku kwiatowego, a nawet spadź z drzew iglastych, która nadaje im wówczas specyficzny smak i zapach. Ponadto można w nim odnaleźć też witaminy oraz pewne ilości makroelementów (potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, chlor i inne). Okazało się, że miód ten odznacza się wysoką zawartością krzemu, czyli pierwiastka, który jest niezbędny do prawidłowego działania układu krwionośnego, odnowy skóry, włosów i kości. Miód wielokwiatowy wykazuje jednak niską aktywność antybiotyczną.

Właściwości miodu wielokwiatowego

Wyróżnia się dwa rodzaje miodu nektarowego wielokwiatowego – w zależności od pory roku, w której został on zebrany. Pierwszy z nich to miód wielokwiatowy wiosenny. Jest to miód o zabarwieniu jasnożółtym, jasnokremowym lub jasnoszarym. W jego skład wchodzą głównie cukry proste. Wśród jego właściwości leczniczych wyróżnić można wspomaganie detoksykacji wątroby oraz regulację pracy układu pokarmowego i układu krążenia. Miód wiosenny jest także sprzymierzeńcem w walce z problemami kardiologicznymi, gdyż zawarta w nim glukoza odżywia mięsień sercowy. Jego spożycie zaleca się w stanach niskiej energii i przy nadmiernym zmęczeniu.

Drugi rodzaj miodu nektarowego wielokwiatowego to miód wielokwiatowy letni (zawierać może nektar lipy, facelii, gorczycy, gryka, słonecznik. Ma on kolor bursztynowy, herbaciany lub jasnobrązowy. Jest bogatszy w biopierwiastki, enzymy i składniki przeciwdrobnoustrojowe niż miód wiosenny. Z tego względu ma właściwości antybakteryjne, pomaga w przeziębieniu i wzmacnia odporność organizmu. Miód ten jest zalecany przy katarze siennym, astmie oskrzelowej i alergiach pyłkowych. Żucie plastra miodu jesienno-zimowego pomaga odczulić się na pyłki w nim zawarte. Taką kurację należy jednak stosować jedynie pod czujnym okiem lekarza.

  • Ponadto regularnie spożywany miód wielokwiatowy:zapobiega chorobom woreczka żółciowego i żołądka,
  • wspomaga przemianę materii,
  • działa uspokajająco, wspomagając walkę z nerwicą czy depresją,
  • przeciwdziała próchnicy zębów.

Kraj: Ukraina

Zbiór: 2021

Click to order
Twoje zamówienie:
Total: 

Uwaga! Minimalna partia zamówienia:
  • 1 beczka lub 3 wiadra lub 3 kartony miodu
Wypełnij formularz, aby złożyć zamówienie
Telefon
Dostawa
Forma płatności
Faktura VAT
Klikając przycisk wyrażasz zgodę na politykę prywatności.