Miód Malina Kruszyna - Wiadro 25 kg
Wiadro 25 kg. Cena 20,00 zł (netto), 21,00 zł (brutto) za kilogram.
Miód malinowy – w chwili pozyskania - miód malinowy ma słomkową, złocistą barwę. W miodzie jest ponad 50 olejków eterycznych (pochodzących z nektaru), które odpowiadają za jego charakterystyczny owocowy aromat. Smak produktu pozyskanego ze wczesnych odmian jest lekko kwaśny. Miód z późniejszych odmian jest bardziej słodki.
Skład miodu malinowego:
Miód malinowy składa się z węglowodanów, wśród nich przeważają cukry proste – glukoza (34%) i fruktoza (około 39%). Zawiera wiele kwasów organicznych, m.in. jabłkowy, cytrynowy i glukonowy, które mają znaczący wpływ na jego smak. . Za barwę odpowiadają karotenoidy, m.in. beta-karoten i ksantofil. W smakowitym miodzie malinowym obecne są pewne ilości cennych minerałów, głównie potasu, chloru, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza i manganu. Jest też źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B4, B5, B6, B7, B9, B12). Wartość kaloryczna 100 g miodu malinowego do około 320 kcal.
Właściwości lecznicze:
Ze względu na dużą zawartość dobrze przyswajalnych cukrów, które – w zależności od bieżących potrzeb – przetwarzane są na energię lub odkładane w postaci m.in. glikogenu, miód malinowy ma doskonałe właściwości wzmacniające. Odżywia i regeneruje, dodaje sił, poprawia samopoczucie. Dlatego jest dobrą propozycją dla osób, które wykonują duży wysiłek fizyczny lub umysłowy albo cierpiące na chroniczne zmęczenie. Regularne spożywanie miodu malinowego jest zalecane dla dzieci, które potrzebują wiele energii, żeby rozwijały się prawidłowo. Mali konsumenci doceniają wyjątkowo łagodny smak tego produktu, co wyróżnia się na tle innych gatunków miodu.
Podobnie jak inne miody, malinowy wykazuje silne właściwości antyseptyczne. Włączenie go do diety służy wzmocnieniu układu odpornościowego. Wspomaga walkę organizmu z bakteriami czy wirusami. Następnie miód malinowy działa napotnie, rozgrzewająco i przeciwgorączkowo, dzięki czemu można stosować go w leczeniu przeziębień i chorób górnych dróg oddechowych.
Miód malinowy ma korzystny wpływ na układ krwionośny. Zawarte w nim substancje wspomagają pracę serca, obniżają ciśnienie krwi, usprawniają krążenie i stymulują wytwarzanie hemoglobiny. Są skuteczne w profilaktyce miażdżycy, hamują procesy z rozwojem tej choroby.
Składniki miodu malinowego oddziałują pozytywnie na układ pokarmowy - w przypadku nieżytów żołądka i jelit. Chronią i wzmacniają wątrobę oraz stymulują wydzielanie żółci.
Miód malinowy wpływa korzystnie na samopoczucie, zawarte w nim witaminy i minerały regulują pracę układu nerwowego. Regularna konsumpcja tego przysmaku pomaga redukować stres, poprawia i ułatwia zdrowy sen.
W celach profilaktycznych miód malinowy powinno się jeść dziennie - wartość w dawkach 7 g (1 łyżeczka) dla dzieci 1-4 lat, 20-40 g dziennie dla dzieci w wieku 5–12 lat i 20 g dla nastolatków i osób dorosłych.
Miód z kruszyny zbierany jest w maju i czerwcu. Barwa ciemna złocista, do jasnej bursztynowej, w zależności od pory zbioru. Posiada bardzo specyficzny, łatwo rozpoznawalny, delikatny smak.
SKŁAD I ZASTOSOWANIE:
Kruszyna ze względu na duże ilości glikozydów, a także garbniki, alkaloidy peptydowe, flawonoidy, saponiny i związki mineralne, wspomaga leczenie układu pokarmowego, jest stosowana w przewlekłych zaparciach – pobudza perystaltykę jelit (kora z kruszyny wchodzi w skład mieszanek ziołowych o działaniu przeczyszczających), a także odchudzanie.
Nasi konsultanci są gotowi odpowiedzieć na wszelkie pytania.
Nowe, niższe ceny!
Czyszczenie magazynów. Obniżone ceny!
Z tej samej kategorii