Jeden z najrzadszych na rynku ale za to wyjątkowo smaczny
jego intensywny zapach zawdzięcza dużej ilości olejków eterycznych. W smaku intrygujący - gorzki i ostry, co czyni go unikatowym na rynku.
Nie zawiera on zbyt wielu witamin, nadrabia to jednak sporą ilością wolnych aminokwasów i enzymów. Ma także wiele olejków eterycznych, którym zawdzięcza swój niepowtarzalny, wrzosowy aromat. Ma w swoim składzie stosunkowo dużo białka. Spożywając go dostarczysz organizmowi między innymi witamin (A, B, B6), łatwo przyswajalnego żelaza oraz biopierwiastków (potasu, chloru, fosforu, wapnia, sodu i magnezu).
Miód wrzosowy - właściwości:
- polecany jest w okresach przeziębień oraz osłabienia organizmu - chroni przed rozwojem zakażeń.
- powinien być spożywany przez osoby cierpiące na zapalenie gardła oraz przewlekłego zapalenia migdałków.
- działa bakteriobójczo oraz moczopędnie dlatego zalecany jest osobom z chorobami nerek i dróg moczowych.
- szczególnie zalecany jest mężczyznom gdyż korzystnie wpływa na prostatę.