Pierzga pszczela to mieszanka pyłku, pszczelej śliny i miodu. Jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju kolejnych pokoleń pszczół, ale nie tylko. Coraz częściej pierzga pszczela jest wykorzystywana w profilaktyce i leczeniu różnych chorób.
Pierzga pszczela jest źródłem cennych składników odżywczych. Zawiera ona między innymi:
węglowodany,
białka – w większej ilości niż w pyłku kwiatowym,
tłuszcze nienasycone i nasycone,
aminokwasy egzogenne – ludzki organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć,
witaminy A, B1, B2, B3, B6, B7, B12, C, E, D oraz K,
fosfor, żelazo, krzem, mangan, potas, miedź, sód, selen i cynk.
Serwis w celach prawidłowego funkcjonowania, statystycznych i reklamowych korzysta z plików cookie. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Dokładna informacja w polityce prywatności.