Miód gryczany, czyli zbierany z nektaru kwiatów gryki, jest prawdziwym naturalnym lekarstwem. Powszechnie uważany jest za jeden z najbardziej użytecznych rodzajów miodu. Ma dwa razy więcej aminokwasów i pierwiastków niż inne gatunki. Ma też inny kolor i smak. Ta odmiana jest najczęściej stosowana w leczeniu choroby beri-beri i nadciśnienia, anemii i chorób skóry, przeziębień i zaburzeń metabolizmu białek.
Doskonałe właściwości miodu gryczanego:
kolor brązowy aż do czerni, co wynika z nasycenia minerałami; dlatego ma ciemniejszy kolor niż inne odmiany,
aromat zawdzięcza kwiatom gryki, a i tu oferuje prawdziwy bukiet odcieni. Bogaty, żywy aromat ułatwia odróżnienie miodu gryczanego od innych odmian,
ma prawdziwie bogaty smak z łagodną goryczką, o delikatnym posmaku koniaku, pozostawia uczucie delikatnego drapania w gardle,
szybko krystalizuje (w ciągu zaledwie kilku tygodni) i staje się niejednorodny.
Miód gryczany ma wysoką zawartość takich pierwiastków jak: żelazo, chrom, bor, fosfor, wapń czy cynk.
Jaki jest pożytek z miodu gryczanego?
Korzystne właściwości miodu pozwalają na stosowanie go w leczeniu wielu chorób:
podobnie jak każda inna odmiana, gryczany ma naturalne właściwości antyseptyczne i antybakteryjne – warto go stosować w walce z przeziębieniami i chorobami wirusowymi, a także w celach kosmetycznych, do usuwania stanów zapalnych i szybkiego gojenia skóry. Stosowanie produktów pszczelich podczas przeziębienia pomaga zmniejszyć ból i podrażnienie krtani oraz zatrzymać rozwój patogennej flory na błonie śluzowej jamy ustnej i w gardle,
nasycony witaminami i pierwiastkami śladowymi, miód ten skutecznie zapobiega hipo- i awitaminozie, wzmacnia odporność i rozwój sił życiowych organizmu. Z tego powodu zaleca się stosowanie go w okresie epidemii grypy i przeziębienia, w fazie rekonwalescencji po chorobach albo po prostu w celu wzmocnienia całego ciała,
produkt powinno się podawać osobom cierpiącym na różnego rodzaju choroby układu krążenia i hipertonię: zawarte w nim substancje nie tylko wzmacniają i uelastyczniają ściany naczyń, ale także pomagają obniżyć ciśnienie krwi i zwiększyć działanie leków przeciwnadciśnieniowych. Przeciwwskazania: niskie ciśnienie krwi,
wysoki poziom żelaza i aminokwasów ma korzystny wpływ na układ krwiotwórczy, dlatego od czasów starożytnych miód gryczany jest przepisywany jako środek pomocniczy w leczeniu niedokrwistości: stabilizuje on skład krwi i wspomaga produkcję hemoglobiny,
w przypadku wrzodów żołądka, zapalenia błony śluzowej żołądka i różnych zaburzeń czynności przewodu pokarmowego stosowanie tego gatunku słodkiego leku pomoże złagodzić stan zapalny błony śluzowej, poprawić perystaltykę jelit i wchłanianie składników odżywczych.
Miód gryczany działa szczególnie korzystnie na osoby cierpiące z powodu lęków, stresu i bezsenności: warto zażyć kilka łyżeczek przed pójściem spać z ciepłym mlekiem i herbatą. To pomoże ciału zrelaksować się, złagodzić napięcie i szybko zasnąć.Przydatne właściwości miodu gryczanego są nie do przecenienia: badania japońskich naukowców dowodzą jego zdolności do radzenia sobie ze skutkami ekspozycji na promieniowanie. Miód gryczany przyczynia się też do usuwania radionuklidów, dlatego zaleca się go ludziom narażonym na częste szkodliwe promieniowanie, na przykład radiologom.
Serwis w celach prawidłowego funkcjonowania, statystycznych i reklamowych korzysta z plików cookie. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Dokładna informacja w polityce prywatności.